Egy tökéletlen jógi feljegyzései

VIVÉKA

VIVÉKA

MI AZ A JÓGA? 

2017. október 10. - VIVEKA

Tíz évvel ezelőtt még ritkaságnak számított itthon, ha valaki jógázott. Még talán kicsit furcsán is néztek arra, aki „füstölőszagú termekbe” jógaórákra járt. Mára azonban hatalmas teret hódított magának, sőt, mondhatni divattá vált a jógázás. De mi is valójában a jóga? Valami keleti eredetű testedzési forma? Netán vallás vagy szekta? Sokan sokféleképpen értelmezik a jógát. A kérdés tisztázásában a Magyar Jógaoktatók Szövetségének elnöke, Keserű Aranka Szaraszvatí segít. Az MJSZ az Oktatási szabályzatában pontosan megfogalmazza, mi a jóga:

Az MJSZ egységesen a jóga fogalmát Indiából származó ősi, a gyakorlaton alapuló egyetemes bölcseleti rendszerként határozza meg, amely az ember testi, lelki, szellemi, szociális és spirituális kiteljesedését szolgálja. Végső célja a megvilágosodás, az elme feletti tökéletes uralom elnyerése. Az egyéni lélek felismeri, hogy Ő egy a Felsőbb Énnel. A jóga a test, elme és a lélek tudománya. Segít minden idők emberének visszatalálni a harmónia, az egészség és a boldogság útjára sok ezer éves gyakorlatai és filozófiája segítségével. Az MJSZ Patandzsali Jóga szútráinak és a Bhagavad Gítá verseinek szellemében értelmezi a jógát és annak gyakorlását.

A JÓGA NEM VALLÁS 

Egy kívülálló, jógával nem foglalkozó ember könnyen félreértelmezheti a fenti defníciót. Azok a kifejezések, hogy megvilágosodás„felsőbb én”, „spirituális kiteljesedés” tévútra vihetik a laikust. Gyakran találkozni olyan félelmekkel, hogy a jóga tulajdonképpen valamiféle vallás, sőt, szekta, ami beszippantja az embereket. Némely tradicionális vallás egyenesen óva inti a híveit a jógától, attól félve, hogy eltéríti őket a hitüktől. Pedig valójában épp ellenkezőleg! Ahogy a XX. század egyik legnagyobb jógamestere, Szvámi Sivánanda mondta: „Ha jó keresztény, zsidó, hindu, vagy muszlim akarsz lenni, gyakorold a jógát, hogy közelebb kerülj Istenhez! 

A jóga nem vallás, de filozófiája megegyezik minden vallás alapjával, úgy mint testvériség, szeretet, békesség. Ezért a jóga tisztel és elfogad minden vallást. Az istenhívőnek segít elmélyíteni saját hitét, míg a nem hívőknek segít kitágítani a világnézetét. A jóga lebontja a falat ember és ember között, a testvériséget és az összetartozás felismerését segíti.  -  magyarázza Keserű Aranka.  

A JÓGA NEM SPORT...

A másik gyakori tévút, hogy a jógát valamiféle ősi, keleti tanokból származó sportnak tartják. Sokan csupán egyfajta testedzésként tekintenek a jógára, pedig sokkal több annálAmit itt, a nyugati világban, a jógatermek órarendjeiben jógának hívunk, az tulajdonképpen a jógának csak egy kis szelete, a hatha jógaEzalatt pedig leginkább kitartott testhelyzetek (ászanák)légzészabályozás (pránajáma) és a relaxáció gyakorlását értik. A hatha jóga további elemei ugyanakkor még a tisztító gyakorlatok (kríják), a tartások (mudrák), az energiazárak (bandhákis. hatha jóga csak az első néhány lépcsőfok a jóga útján.  

 .. DE KIVÁLÓ ESZKÖZ A TESTÜNK MEGEDZÉSÉRE  

Tény, hogy a jóga útján elindulni úgy a legegyszerűbb, ha a fizikai testtel kezdünk foglalkozni, és ennek kiváló módja az ászanák gyakorlása. A kitartott testhelyzetek nem csak a mozgás szervrendszerre (izmok, ízületek, csontok) vannak jó hatással, de az idegrendszerre és a belső szervekre is. Az ászanázás új, kellemes érzékeléseket adamely egyúttal egy belső koncentrációt eredményez. Az ember nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válik. Ez pedig elindíthat egy személyiségváltozást, ami által a gyakorlók nyitottabbá válhatnak a jóga egészére.” – mondja Keserű Aranka.  

 A KÜLÖNBSÉG JÓGA ÉS SPORT KÖZÖTT 

Már első ránézésre is feltűnik a különbség egy jóga ászana és a hagyományos testedzés gyakorlata között.” – magyarázza Szaraszvatí A jóga ászanák statikus testhelyzetek, melyek kivitelezésekor nem cél a szívverés fokozása, szemben a modern testedzési formákkal.”  

A tradicionális jógaórákon a pulzusszámot csak annyira emeljük meg, ami ahhoz szükséges, hogy a test „üzemi hőfokra” kerüljön, vagyis hogy az ízületek és az izmok kellően rugalmasak legyenek az ászanák elvégzéséhez. Azzal együtt, hogy az ászana gyakorlás nem erőlteti meg a szívet, javítja a keringést és az anyagcserét a test minden területén. A jógafoglalkozás után kipihentnek és energikusnak érezzük magunkat, szemben a testedzés után tapasztalható kellemes fáradtsággal. A jóga alatt nincs energiaveszteség, helyette energiatöltés van. Természetesen ez akkor tud létrejönni, ha a jógafoglalkozás helyes arányban tartalmazza az ászanákat, légzőgyakorlatokat és relaxációt. 

                                                           JÓGA                    ↔            TESTEDZÉS

                                                 kitartott testhelyzetek      ↔      dinamikus izommunka

                                                      szív kímélése             ↔        pulzusszám emelése

                                   belső szervekre gyakorolt hatás    ↔   mozgásszervekre gyakorolt hatás

                                       kipihent, energikus érzés           ↔        kellemes fáradtság

                                                       energiatöltés               ↔          energiavesztés

MIÉRT KEZDENEK EGYRE TÖBBEN JÓGÁZNI?

Egyrészt mert még mindig a divat mondja meg, hogy ki vagy... (De annyi baj legyen, ez legyen a legrosszabb divathóbort, amit követünk! :-)) Másrészt a nyugati ember egyre inkább ráébred, mennyire nagy szüksége van a rohanó, stresszel teli világban arra, hogy megnyugvást találjon, hogy lecsendesítse az elméjében folyton kavargó, a lelkét nyomasztó gondolatokat. Ehhez pedig a jóga az egyik legkomplexebb módszer, hiszen a jóga maga nem más, mint az elme lecsendesítésének tudománya. 

A 19. század végén és a 20. században több nagy jóginak köszönhetően a jóga elérhetővé vált mindenki számára. Ahogy a nyugati ember nyitottá vált a keleti kultúrára, tudományra és filozófiára, úgy a jóga is egyre gyorsabban kedveltté vált. Lelassító, nyugtató, békét adó hatása vonzó a rohanó, stresszel teli nyugati életmódban élők számára. – mondja Keserű Aranka, Szaraszvatí 

Semmi gond nincs azzal, ha kezdetben egyfajta testedzésként tekintesz a jógára. Indulj el bátran ezen az úton! Úgyis érezni fogod, hogy nemcsak a testedben, de lelki, mentális szinten is változásokat indít el benned. Számos jógaiskola létezik. Van, ahol hosszan kitartott ászanákat, máshol dinamikus sorozatokat gyakorolnak, az egyik mester eszközöket ad a jógázóknak segítségül, a másik magas hőmérsékletű teremben ajánlja a gyakorlást.

Találd meg a személyiségedhez illő, neked megfelelő jógastílust és azt a jógaoktatót, akiben megbízol, akin azt érzed, hogy jó kezekben vagy, akinek a társaságában jól érzed magad. Meglehet, eltart majd egy darabig, míg megtalálod, de csak keresd! Érdemes, hidd el! 

lir_5194.jpg

viveka_final-02.png

A bejegyzés trackback címe:

https://viveka.blog.hu/api/trackback/id/tr8812690037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIKLÁN LÁSZLÓ 2017.12.22. 21:45:52

N
Nekem a jóga életelememmé vállt . Ateista vagyok , nem hiszek a lélekben sem semmiféle természet fölötti erőben . A jóga megnyugtat és hazatalál . Mindenkinek tiszta szívből ajánlom függetlenül, hogy mibe, vagy kiben hisz. Egyetlen dologban hiszek, a szeretet

MIKLÁN LÁSZLÓ 2017.12.22. 21:46:33

N
Nekem a jóga életelememmé vállt . Ateista vagyok , nem hiszek a lélekben sem semmiféle természet fölötti erőben . A jóga megnyugtat és hazatalál . Mindenkinek tiszta szívből ajánlom függetlenül, hogy mibe, vagy kiben hisz. Egyetlen dologban hiszek, a szeretet
süti beállítások módosítása