Egy tökéletlen jógi feljegyzései

VIVÉKA

VIVÉKA

GYAKOROLJ VELEM!

2016. július 11. - VIVEKA

LEFELÉ NÉZŐ KUTYA

Szanszkrit nevén Adho mukha svanászana. Azért kapta ezt a nevet, mert a kutyák ösztönösen nyújtóznak így. Egyes jógaiskolák inkább Hegytartásnak, vagy fordított V-nek nevezik, mert vannak olyan tanítások, mely szerint kizárt dolog, hogy egy ilyen fontos ászanát a kutyáról neveztek volna el az ősi jógik, hiszen Indiában a kutya tisztátalan állatnak számít. .

lefelenezeokutya.jpg

Az viszont nem kizárt, hogy négylábú kedvenceink ösztönösen érzik ennek a testhelyzetnek az áldásos hatásait: felfrissít, energiát ad, nyújtja a vádlit és a combizmokat, erősíti a bokát, a csuklót, a kézfejet, a kar- és hátizmokat,  oldja a váll, a lapocka merevségét. 

Mivel egyúttal fordított testhelyzet is, vagyis a fejünk lejjebb kerül, mint a szívünk, így megemelkedik a fej, az agy, az érzékszervek vér- és oxigén  ellátása.

A gerinc nyújtózik, ezáltal csökken a nyomás a gerinccsigolyák közötti porckorongokon.

Rendkívül fontos és hasznos gyakorolniuk ezt az ászanát a futóknak, atlétáknak, akiknek a nagy igénybevételtől a hátsó combhajlító izmuk (harmstring) gyakran megrövidül. Ebben a testhelyzetben kiválóan nyújthatók nemcsak a combhajlítók, de a mellizmok is, ami viszont az ülő munkát végzőknek nagyon hasznos

lefelenezokutya.jpg

A Sivánanda jógaórákon ezt a testhelyzetet a Napüdvözlet sorozat elemeként gyakoroljuk. Mivel abból 12-őt végzünk, így tizenkétszer vesszük fel ezt a testhelyzetet. Így maximálisan élvezhetjük azt a rengeteg pozitív hatást, amit ez az ászana kivált.

napudvozlet_montazs.jpg

Természetesen önálló gyakorlatként is beépíthető, illetve számos más ászana kiinduló helyzete lehet. 

Ha még sosem csináltad, így építsd fel:

Először talán úgy a legkönnyebb, ha négykézláb tartásban (térdelőtámaszban) helyezkedsz el: 

 - karok vállszélességben, tenyerek nyitva, a középső ujjunk előre néz.

 - combok csípőszélességben, alsó lábszárak párhuzamosan fekszenek a talajon.

 - a hátunk vízszintes, a fejünk a gerincünk meghosszabbítása. 

Támaszkodj fel a lábujjaidra, majd lassan, kilégzés közben kezd el a csípődet felfelé emelni, miközben nyújtod a térded. A fejünk a két karunk között, a gerincünk meghosszabbításaként nyújtózik. A fejtartásod akkor jó, ha a karok a fülek mellett húzódnak végig. A farcsontoddal nyújtózz felfelé, a gerincedet egyenesítsd ki, a sarkadat próbáld letenni a talajra. Lélegezz egyenletes hasi légzéssel. Tartsd ki 4-5 légzésig, majd engedd le a térded, és pihenj meg babapózban. 

Jó gyakorlást! 

A bejegyzés trackback címe:

https://viveka.blog.hu/api/trackback/id/tr598881906
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása