Egy tökéletlen jógi feljegyzései

VIVÉKA

VIVÉKA

NYOLC JÓGÁS MESEFILM

Námásztéval köszönnek, folyton OM-oznak, ájtatos hangon beszélnek, nyakatekert pózokba csavarják magukat, igazából ők a főgonoszak, vagy ha nem, hát rendkívül idegesítőek - ilyenek a jógik a családi animációs filmekben.

2018. január 06. - VIVEKA

A téli szünetben volt alkalmam néhány (na jó, nagyon sok) mesefilmet végig nézni a kisfiammal, Zalánnal. Már csak ezért is jó, hogy kisgyerekem van, mert magamtól eszem ágában sem lett volna megnézni például a Csocsó sztori, a Trollok, a Zootropolis vagy a Norm, az északi című meséket.

Jó, jó ne tessék megkövezni, tudom én, hogy ezek nem a szépirodalom és a filmművészet remekei, viszont mentségükre legyen mondva, hogy

  1. rendkívül látványos, igényes képi világgal bírnak,
  2. egyik sem mentes a (néha ugyan közhelyszerű) bölcs tanulságoktól, úgy mint: a jó mindig győzedelmeskedik a rossz felett,
  3. mindegyik amolyan igazi családi mozi, ami alatt ugyebár azt értjük, hogy tudatosan el vannak rejtve bennük olyan finom utalások, poénok, amelyek kifejezetten anyunak és apunak szólnak, hogy ne ásítozzák álomba magukat a filmek alatt.

elefant_1.jpg

Nos, a „winter-holiday-movie-marathon” közben arra is rá kellett döbbennem, hogy az utóbbi évek animációs film termésében az ilyen felnőtteknek szóló poénkodásban gyakran jelennek meg a jóga elemei. Pontosabban a jógával kapcsolatos primer sztereotípiák. Mit sem bizonyít ez jobban, mint hogy a „jógik már a spájzban vannak” vagyis valamirevaló hollywoodi történet (még rajzfilm sem) létezhet már anélkül, hogy ez a feltörekvő iparág (bocs a profán kifejezésért, de ebben a kontextusban a jóga sem más) meg ne jelenjen benne.

A teljesség igénye nélkül tehát íme 8 jógában gazdag animációs film:

  1. NORM, AZ ÉSZAKI

A copfos, kecskeszakállas, buggyos inges, Mr. Green luxuslakásokat akar építeni az Északi sarkon, és ezt igyekszik megakadályozni Norm a jegesmedve, aki a turistáktól még az emberi nyelvet is megtanulta. De nem, nem ő jógázik, hanem a főgonosz OM-ozik bőszen, bármikor. Ám az ájtatos jógikus álca, amelyhez a fizimiskája is igazodik, egy velejéig romlott, hatalom- és pénzéhes befektetőt takar.

  1. FASÍRT AZ ÉGBŐL 2.

„Üdv barátaim, és Namaszté” – így köszön a fasírtos film második részének főgonosza, Chester is, aki jelezvén jószándékát, humanitárius segítséget kíván nyújtani, vagyis segít eltakarítani a világot elárasztó felesleges és gigantikus méretű ételmaradékokat. Persze csakis önös érdekből. Énje (értsd EGO) megsokszorozódik, és hologramok formájában élvezi a saját társaságát. 

  1. TROLLOK

Ebben a csillámporos, szörnyes mesében a színes hajú, szeretettől áradó kis trollok vidáman élik rózsaszín mámorban úszó mindennapjaikat. Csak egy legény van észnél, aki folyton óva inti őket, hogy jobb lenne, ha vigyáznának, mert a bergeniek, akik köztudottan azt tartják, hogy boldogságuk egyetlen forrása, ha megeszik a folyton boldog trollokat, bármikor lecsaphatnak rájuk. Ebbe a vitába száll be némi cinizmussal, és a jól felismerhető, de eltúlzott jellemvonásokkal (pl. mindent megköszön és búgó hangon ölel keblére mindenkit) a levitáló jógi, Csermely. Már ekkor sejthetjük, hogy valami nem stimmel, mert egy bogárka segíti a levitálásban, és a végén ki is derül, hogy ő maga az áruló, aki a békére és a szeretetre hivatkozva tálalja fel a bergenieknek a barátait. Elképesztő profi az érvelési technikája: „gyötörni fog a bűntudat egész életemben, de ti legalább tiszta lelkiismerettel haltok meg”.

  1. ZOOTROPOLIS

Ez az egyik személyes kedvencem. Itt legalább nem gonoszak a jógik.  A  jógarecepciós bivaly ápolatlan hajzuhataga körül légyraj repked, és a jógázók karakterének alkotóit valószínűleg a NAKED YOGA és a PLUS SIZE YOGA  ihlette meg. Az állatok ugyanis meztelenek (értsd, nem viselnek ruhát, mint a többi, emberi tulajdonságokkal és öltözékkel felruházott szereplő) a bárgyú, közönyös jógaoktató pedig egy méretes elefánt. Igen, meglehetősen primer sztereotípiák, de ez a rész egyébként a film egyik legszórakoztatóbb jelenete.

  1. CSOCSÓ-SZTORI

Az életre kelt csocsófigurák segítenek gazdájuknak megnyerni élete igazi nagy focimeccsét a rosszfiú focisztár ellen, akit gyerekkorában főhősünk elvert csocsóban. Az egyébként egyforma arcú, ám különböző frizurájú csocsófigurák mind-mind más karakterek. Kedvencem a bundestag-frizurás és -bajuszos Loco, aki az Univerzummal való egyesülésre invitálja egymással vitázó csapattársait, és halk OM-ozással próbálja békíteni őket. Ez a spanyol rajzfilm egyébként szintén egy remek családi mozi, focis témája ellenére anyukáknak is.

  1. VERDÁK 3

Emberek, állatok, szőrmók manók után itt egy jógi autó is. A Verdák 3 tűzről pattant fitneszedzője, - akiben egy Rubint Réka, egy Lewis Hamilton, egy Szabó Péter és egy indiai jógamester is elveszett - CARMASTÉ feliratú szentélyében arra próbálja rávenni a karrierjében utolsó erőfeszítéseit tevő Villám Mc Queent, hogy „itt lenne az ideje megismernie a saját kerekeit”. Ugye nem kell magyaráznom a jógás analógiákat?

  1. JÉGKORSZAK – A NAGY BUMM

„Íme a meditáció mestere…, a nehézsúlyú távgondolkodás bajnoka”, akitől a megváltást, a válaszokat, a megoldást várják a közelgő világvége problémájára az őskori állatok. Ő persze nem más, mint egy láma. Érted? LÁMA! Miközben nagyokat köp, nyakatekert jógapózokat vesz fel és bársonyos hangon osztja az észt: „Feszültnek érezlek, a stressz megöl, lazítsuk el tagjainkat, és nyissuk ki elménket!” Cuki.

 

  1. ANGRY BIRDS

A főszereplőt, a mizantróp tulajdonságokkal felruházott Pirost agressziókezelésre ítélik. A „Beletörődési Intézet” vezető csirkéje, Matilda idegesítő elragadtatással köszönti az új pácienst, ömlesztve magából a jógás típusmondatokat: „Hihetetlenül izgis, hogy veled tarthatok ezen az úton”. A terápia gyakorlatilag egy meditációs kör, ahol az egyetlen használható instrukció a „Lélegezz, lélegezz!”

Összegezve, a rajzfilmek alapján a jógik

  1. ápolatlanok
  2. büdösek
  3. ájtatos hangon beszélnek
  4. ha kell, ha nem, mindent megköszönnek
  5. mindig OM-oznak
  6. folyton nyakatekert pózokba vágják magukat
  7. álszentek, pedig néha alapvetően gonoszok
  8. idegesítően optimisták
  9. naturalisták
  10. bárgyúak és buták

Szóval, ezek alapján a velünk, jógikkal kapcsolatos előítéletek nem túl fényesek. De tessék kérem kellő távolságtartással, rugalmassággal és humorérzékkel figyelni ezeket a karaktereket. Vagyis engedd el! Ha meg esetleg mégis magadra ismersz, szállj magadba, világosodjon meg a te elméd, és talán  ”Ideje, hogy megismerd a kerekeidet!” NAMASZTÉ!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viveka.blog.hu/api/trackback/id/tr613554479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása