Egy tökéletlen jógi feljegyzései

VIVÉKA

VIVÉKA

A MEDITÁCIÓ SEGÍTETT A TÚLÉLÉSBEN A BARLANGBAN REKEDT THAI GYEREKEKNEK

2018. július 11. - VIVEKA

A Vadkanok nevű thai ifjúsági focicsapat 11 és 16 év közötti tagjai, illetve másodedzőjük, a 25 éves Ekapong Chanthawong 18 napig volt egy észak-thaiföldi barlang fogságában. Végül az emberfeletti teljesítményt nyújtó mentőbúvárok szabadították ki őket, akik közül egy az életét is vesztette a mentés közben. Belegondolni is képtelenség, mit élhettek át ezek a gyerekek egy fény nélküli, nyirkos, levegőtlen barlangban napokon át.

20180704.jpg

A MÁSODEDZŐ MEDITÁCIÓ SZAKÉRTŐ

Mostanra az is kiderült, hogy valószínűleg sokkal kevesebb esélyük lett volna a túlélésre, ha a csapat másodedzője – aki korábban buddhista szerzetesnek tanult, és a meditáció szakértője, - nem bíztatta volna őket a közös meditációra, a pozitív gondolkodásra. A beszámolók szerint, amikor a brit mentőbúvár csapat 9 nap keresés után rájuk bukkant, akkor is épp ültek és meditáltak.

201807047.jpg

A meditáció fizikailag, lelkileg, mentálisan is segített nekik abban, hogy kibírják a megpróbáltatást.

Az őket kimentő búvárok elmondása szerint a fiúk a körülményekhez képest jó egészségi állapotban voltak, némelyikük kissé kihűlt, vagy lassú volt a pulzusa, és nagyon éhesek voltak, de ennél komolyabb fizikai problémájuk nem volt. De, ami még meglepőbb, rendkívül jó lelki állapotban, és meglepően nyugodtak voltak, annak ellenére, hogy több mint két hetet töltöttek a vízzel elárasztott bánya mélyén.

A focista gyerekek igen szerencsésnek mondhatják magukat, hogy velük volt a meditációban járatos másodedző. Ekapong Chanthawong fiatalon kolostorba vonult, miután 10 éves korában meghaltak a szülei. Buddhista szerzetesnek tanult, de három évvel ezelőtt otthagyta a rendet, és csatlakozott a Vadkanok edzői csapatához. Azon a napon, amikor a barlangban rekedtek, az edző szabadsága miatt ő felügyelt a gyerekekre. 

s1nxknjqq_720x0_1.jpg

TARTALÉKOLTÁK AZ ENERGIÁJUKAT

A másodedző korábbi, szerzetesi tanulmányai ezúttal szó szerint életmentőnek bizonyultak: az, hogy a fiúkat biztatta és segítette abban, hogy meditáljanak a barlangban, úgymond konzerválta a fiúk energiáját, ez sokat segített nekik, hogy fizikailag ne merüljenek ki.

A LASSABB LÉGZÉSSEL KEVESEBB OXIGÉNT HASZNÁLTAK EL

A barlangban folyamatosan csökkent az oxigén szint. Állítólag kevesebb mint 15 százalék volt, a normális 21-hez képest. A 15 % a minimum szint a létfenntartáshoz, éppen ez az alacsony oxigén szint volt az ok, amiért a búvárok a vártnál később tudták csak felhozni őket a barlangból. A meditáció nélkül - amely köztudottan lassítja a légzést, és csökkenti az oxigén felhasználást – a fiúk talán nem is élték volna túl.

POZITÍV GONDOLKODÁS

Az, hogy nyugodtak tudtak maradni, tényleg az életüket mentette meg, hiszen, ha izgatottak lettek volna, amelynek természetes velejárója a szapora légzés, gyorsabban elhasználták volna a rendelkezésükre álló oxigént.  

Bár mint a csapatért felelős felnőtt, Chanthawong felel azért, hogy a figyelmeztetés ellenére bementek a barlangba, (bizonyára ezért is kért bocsánatot rögtön, amint kiszabadították őket) de az is biztos, hogy higgadtsága, korábbi tanulmányai és a meditációs technikák nélkül sokkal kevesebb esélyük lett volna a túlélésre.

forrás: INC.com

A bejegyzés trackback címe:

https://viveka.blog.hu/api/trackback/id/tr1814106413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása