Egy tökéletlen jógi feljegyzései

VIVÉKA

VIVÉKA

A JÓGA ILLATAI

Karner-Kozma Réka aromaterapeuta vendégposztja

2019. január 18. - VIVEKA

A jógázás tradicionálisan a füstölő illatával kapcsolódik össze, ami - valljuk be - meglehetősen sajátos, erőteljes illat lévén nem mindenki számára kellemes. Igaz, a füstölőnek nem is elsősorban az illatosítás a célja, hanem a helyiség spirituális tisztítása, és szigorúan csak a gyakorlás előtt, nem pedig közben szoktuk használni. 

Amikor néhány hónapja megnyitottam a saját jógatermemet, fontos elhatározásom volt, hogy a teremben mindig kellemes illat legyen. Például a bejáratnál, ahol ugyebár mindenki leteszi a cipőjét, - és amelyekből óhatatlanul nem mindig éppen kellemes illatanyagok szabadulnak fel - szükséges valamiféle illatosító. 

Kisfiam bölcsis barátságának köszönhetem "Vince anyukát", vagyis Karner-Kozma Rékát, aki történetesen aromaterapeuta, ő volt segítségemre a terem beillatozásánál. 

A bejárathoz egy berendezési tárgynak is kellemes Galileo Diffúzor került, ami ultrahang segítségével hidegen párásítja a vizet és azzal együtt az illóolajat. Ebbe mindig más illóolajat teszek, szezonálisan alkalomhoz illőt, (pl. adventi, karácsonyi, őszi, vagy immunerősítő, meditációt segítő illatokat). De ő kevert nekem matracfertőtlenítő, és terem légfrissítő sprayt is

Természetesen használunk finom füstölőket is a teremben, de igyekszünk a jógaórákon is egyre tudatosabban használni különböző aromaterápiás anyagokat. Ebben sokat segít most Réka írása egy kifejezetten jógához ajánlott aromacsaládról.  - Virág 

SZUBTILIS AROMATERÁPIA 

Az aromaterápiának több irányzata és alkalmazási módja is létezik. A legizgalmasabb mind közül a lélekre ható, azaz a szubtilis aromaterápia, mely az illóolajok érzelmekre gyakorolt hatásával foglalkozik.doterra.jpg

Az illóolaj olyan különleges szubsztancia, a növény kvintesszenciája, mely képes arra, hogy a legmélyebb bugyrainkba hatoljon és az ott lévő elfeledett emlékekhez utat találjon. Ez az út felismeréseket hoz és önismeretre tanít. Ha képesek vagyunk az illóolajra a legbensőbb figyelmünkkel ráhangolódni, nagy titkokra bukkanhatunk.

A szubtilis aromaterápia egyik módja az, amikor behívjuk az illatokat a jóga gyakorlásába. Az illóolajok bizonyítottan hatnak a fizikai állapotunkra és a lelki állapotunkra is. Már maga az aromaterápia is jógikus: ha elkezdjük használni az illóolajokat az egészségünk érdekében, akkor kényelmesebben, egészségesebben, tudatosabban élünk. Ugyanezt teszi a jóga is. Az illóolajokkal folytatott munka során is hasonló folyamatok zajlanak le, mint a jóga gyakorlása közben: nem csak a fizikai tüneteinkre hatnak, hanem a lelki sémákat is oldják.

Az illóolajok több szinten segítenek a jógagyakorlásban: 

  • felkészítik a testünket a jógázásra: bemelegíthetjük velük az izmokat, ízületeket a sérülésveszély elkerülése érdekében
  • segítenek a légutak megtisztításában, hogy a légzésünk könnyebben, harmonikusabban, mélyebben tudjon áramolni. Ezzel segítik a prána megfelelő áramlását.
  • a mozgás után segítik a test regenerálódását.
  • segítik a meditációt, a relaxációt, a befelé fordulást.
  • lenyomatokat képeznek, így a hétköznapi életben is segítik előhívni a jógagyakorlás tapasztalásait.

Fontos megjegyezni, hogy meditáció és relaxáció során kerülendőek a hivalkodó, tolakodó illatok! A kevésbé karakteres , "nem magamutogató" illóolajok segítenek elérni a megfelelő állapotot a meditáció, relaxáció során.

Az aromaterápia és a jóga együtt tehát még jobban képes felkészíteni minket arra, hogy elérjük a befelé fordulást, a megfelelő tudatállapotot. 

Ennek támogatására született meg doTerra Yoga, egy 3 keverékből álló kollekció, a stabilabb, elmélyültebb, emelkedettebb jógagyakorláshoz.

 ANCHOR

anchor.jpg

A SZUKHÁSZANA (könnyű ülés) olaja

Ideális keverék, hogy mind szellemi, mind testi szinten felkészüljünk a gyakorlásra. Melegítő hatású illóolajokat tartalmaz, ezzel védi az izmokat, ízületeket. Ez a keverék támogat minket abban, hogy fizikai és szellemi szinten is elérjük a határainkat. Összetételét tekintve:

 

2018_08_14_viveka_joga_fotok_1151_of_1151.jpg

  • Levendula: nyugtató, harmonizáló hatású illóolaj, mely oldja a feszültséget testi és lelki szinten
  • Virginiai boróka: érzelmi kiegyensúlyozó, csökkenti a feszültséget, javítja az állóképességet, mentális erőt ad
  • Ceyloni fahéj: melegítő hatású illóolaj, mely bemelegítésnél fontos, emellett határt szab
  • Fekete bors: melegítő hatásával motivál, felébreszti a személyes erőt
  • Tömjén: segíti a légzőrendszer munkáját, a tisztánlátás olaja hisz az egyik ősi szakrális olaj, segít a mélyebb átélésben
  • Szantálfa: meditációs szakrális olaj, segíti a meditációt, a belső csend elérését, erőteljes stresszoldó
  • Pacsuli: a földelő olajok egyike, stabilitást ad, megtart a nehéz helyzetekben, görcs- és feszültségoldó illóolaj, mely támogat abban, hogy a test és a szellem össze tudjon kapcsolódni

Ez a keverék csodás fel-, de akár levezetője is lehet a jógagyakorlásnak.

Alkalmazás: Gyakorlás előtt a hordozó olajjal (pl. szezámolajjal) felhígítva át lehet masszírozni vele a testet, a tenyerünkön maradt illatból kenjünk a talpakra – stabilitást ad, majd lélegezzünk mélyeket tenyerünket az orrunk elé tartva. Savászana előtt is érdemes inhalálni, hogy rögzüljenek azok a tapasztalatok,  amelyek a gyakorlás során felszínre kerültek.

 ALIGN

akign.jpgA VIRABHADRÁSZANA 3  (harcos 3 póz) olaja

Az ALIGN egy központosító keverék, amely segíti az önbizalmat és nyitottan tart a lehetőségekre. Olyan fantasztikus illóolajokból áll, mint a

 

  • Bergamott: az egyik legerősebb nyugtató, stressz- és szorongásoldó olaj, a megfelelési kényszerből adódó görcsöket is. Segít abban, hogy a magunk tempójában találjuk meg a határainkat a gyakorlás során.
  • Koriander: harmonizáló és kiegyensúlyozó olaj, mindezek mellett az emésztést is segíti, ezáltal segít feldolgozni azokat a tartalmakat, amiket a jóga a felszínre hoz.2018_08_14_viveka_joga_fotok_1124_of_1151.jpg
  • Majoranna: nyugtató, görcsoldó illóolaj, mely befogadóvá, elfogadóvá teszi a jógázót a gyakorlás során felmerülő tapasztalatokkal szemben, valamint segít kapcsolódni önmagunkkal.
  • Borsmenta: fókuszt adó, tisztító illóolaj, serkenti az energiák áramlását, hisz emelő hatású, és fokozza a teljesítőképességet azáltal, hogy a vér oxigén felvételére jótékony hatással bír. Segíti a szembenézést minden érzelemmel, amely görcsök, feszültségek formájában keletkeznek az izmokban.
  • Geránium: ez adja az érzelmi biztonságot, gátolja a negatív érzelmek feszültségfokozó hatását
  • Bazsalikom: a megújulás olaja, hisz segít megélni a mélységeket és támogat a felemelkedésben. Úgy fokozza az éberséget, hogy mellette nyugtat, gátolja a feszültségek kialakulását.
  • Rózsa: a keverék lelke, a szív és a szívbéli szeretet olaja, keretet ad azzal, hogy megtaláljuk a határainkat, és segít azok túllépésében
  • Jázmin: felvértez minket az akadályokkal szemben, segít legyőzni azokat, lendületet és kitartást ad hozzá. Ébren tartja a tüzet, amely ahhoz szükséges, hogy kitartsunk.

Alkalmazás: A jóga aktív részében ajánlott alkalmazni, mikor a különböző jógapozíciókban mélyedünk el. 1-2 csepp a pulzuspontokra.

Az ALIGN fókuszt ad, összpontosításra ösztönöz, kitartóvá tesz és segít elfogadni a határainkat. Erősíti az önmagunkba vetett hitet. A gyakorlatok után a fáradt izmokba masszírozva segíti azok regenerálódását. Segíti az idegrendszert feldolgozni a gyakorlás során szerzett tapasztalásokat, és azok készségszintre jutását. A mindennapi életben minden olyan helyzetben fordulhatunk az ALIGN felé, amikor bátorításra, önbizalomra, erőre van szükségünk, amikor kell a tudatos jelenlét. Támogatást ad akkor, amikor ki kell tartania a lelkesedésnek.

ARISE

arise.jpgA MEDITÁCIÓ olaja

Az Arise inspirálja azokat a pillanatokat, amikor elérjük a legmagasabb lehetőségeket. Olyan illóolajokat tartalmaz, mint a:

 

 

lir_5194.jpg

  • Citrom: a méregtelenítő, tisztító folyamatok támogatója, amelyeket a jóga elindít először fizikai majd lelki szinten. Energizál és feltölt. A citrom a szél a vitorlánk számára. Megtartja az elme és a szellem tisztaságát.
  • Grapefruit: támogatja az anyagcserét, erősíti a citrom méregtelenítő hatását. Segíti a pozitív testkép kialakítását.
  • Szibériai fenyő: nyugtató tulajdonságú olaj, amely felszabadítóan hat a légzésre, lélekre. Segít elszakadni a generációs mintáktól, amelyek a tudattalanul, de befolyásolnak minket. Támogat minket abban, hogy a valódi önmagunkká váljunk az ősök sémái nélkül.
  • Osmanthus: segíti az ellazult fókuszálást, ezáltal támogatja a meditációt. A mindennapi életben fokozza a kreativitást, lelkesedést ébreszt.
  • Orvosi citromfű: rendkívüli erejű relaxációs olaj, amely elvezet egy olyan belső csendbe, amiben kioldódhatnak a konfliktusok, érzelmi feszültségek. Ráadásul oldja a szorongást, a lelki görcsöket. A citromfű reményt hoz, reményt ad.

Alkalmazás: 1-2 csepp a pulzuspontokra és azok mély belégzése elősegíti a mélyebb meditációt.

A jóga során mély utazásokat teszünk önmagunkban. Az ARISE kisimítja a felkavaró érzelmi megtapasztalásokat, amelyek a felszínre kerülnek a gyakorlások során. Segít szembesülni a gyengeségeinkkel, a valódi énünkkel, az erősségeinkkel, hogy ezeknek építő hatása legyen ránk. Így támogatja a személyes fejlődésünket testi és szellemi téren. Az ARISE jól illeszkedik a meditációhoz, növelve annak minőségét, elérhetővé teszi a csendet és az elmélyülést. Ez a keverék tökéletes arra is, hogy a gyakorlás élményét átemeljük a mindennapokba.

A DoTerra Yoga illóolajokat kipróbálhatod a Vivéka Jóga Stúdióban. 

Karner-Kozma Réka aromaterapeuta 

06204254708 k.kozma.reka@gmail.com  

Forrás: 

A bejegyzés trackback címe:

https://viveka.blog.hu/api/trackback/id/tr6614108575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása