Egy tökéletlen jógi feljegyzései

VIVÉKA

VIVÉKA

BÖLCSESSÉGEK, OKOSSÁGOK

2016. július 11. - VIVEKA

Az 50-es években Szvámi Sivánanda megbízta tanítványát, Szvámi Visnudévánandát, hogy menjen, és tanítsa a nyugati embereket a jógára, mert nagy szükségük van rá. Visnudévánanda a világ számos pontján hozott létre jógaiskolákat, például Kanadában. A jóga nagyköveteként egyebek mellett Montreal belvárosában tartott jógaórákat. Akkor készítették vele ezt az interjút. Nézd meg, milyen inspirálóan beszél a jógáról, ezen a megfakult, fekete-fehér felvételen! Engem mindig lenyűgöz a természetessége, a jó kedélye és a humora. Aki azt gondolja, hogy a jógik valamiféle zord, aszkézisban élő, komor emberek, azok tévednek. 

 

Íme néhány mondat az interjúból: 

"A jóga filozófiája szerint az edzett test csak eszköz a célhoz vezető úton. A fő cél az emelkedett elmeállapot elérése." 

"A testedzés fő célja a vérkeringés fokozása, a jobb oxigén ellátás. Mi zajlik le testedzés közben? Az izommunka növelése serkenti a szívet, a tüdőt, mélyebb lesz a légzés, több oxigénhez jutunk, így fokozódik a keringés. Elméletünk szerint nem jó, ha kemény edzést végzünk, mert az túlságosan megterheli a szívet. A mi módszerünk egyszerű: a jógában az ízületek lassú mozgatásával érjük el a vérkeringés fokozását. Ha 100-200 feszítést-nyújtást végzünk, akkor elfáradnak az izmok. Viszont ha tíz órát jógázunk is, akkor sem fáradunk el, sőt feltöltődünk energiával. Jobb lesz a munkabírásunk, jobban tudunk koncentrálni."

"Az emberi természet velejárója, hogy a szalagok rövidülnek az életkorral. 20 évesen alig éred el a lábujjaidat, amikor 30 leszel, meg sem tudod már érinteni, és 40-50 évesen a test már olyan merev, mint egy szobor. A jógázással tehát az a cél, hogy rugalmasan tartsuk testünket, főleg a gerincoszlopot. Ezáltal sokáig egészségesek tudunk maradni és hosszú életre számíthatunk.

"A jóga nem más, mint tudatos életvezetés: uraljuk a testünket, tudatosan táplálkozunk, szabályozzuk a légzésünket, uraljuk a gondolatainkat és az érzelmeinket, és a Legfelsőbb Lényre (Teremtőre, Istenre) gondolunk, ez mind jóga."

"Akár hiszünk a jógában, akár nem, fokozódik a tudatosságunk. Ha tudatosan, rendszeresen és szabályosan jógázunk, akkor nagyon jó eredményeket érhetünk el rövid idő alatt.

"Bárki jógázhat tekintet nélkül a korára vagy a körülményeire. Akár Keleten, akár Nyugaton élünk, ugyanazokkal a problémánkkal küzdünk és ugyanarra vágyunk. Mi az, amire mindannyian vágyunk? Üdvösség, öröm, boldogság."

"Tehát annál jobban megéljük az életünket, minél jobban tudjuk uralni az elménket, a gondolatainkat, a testünket, a lélegzetünket, végső soron boldogabb emberek leszünk, mint akkor, ha nem jógáznánk."

"Tehát mindegy, hogy Keleten élünk vagy Nyugaton, materialisták vagy spirituális gondolkodásúak vagyunk, ugyanúgy elkezdhetjük gyakorolni a jógát."

A bejegyzés trackback címe:

https://viveka.blog.hu/api/trackback/id/tr758881908
süti beállítások módosítása