Egy tökéletlen jógi feljegyzései

VIVÉKA

VIVÉKA

TELJES JÓGALÉGZÉS

2018. február 04. - VIVEKA

Az ülő és mozgásszegény életmód teljesen elfeledtette velünk, hogyan kell lélegeznünk, hogyan kell egészségesen, teljes mértékben megtölteni a tüdőnket, és ezáltal a lehető legtöbb oxigénhez juttatni a szervezetünket. 

A teljes jógalégzés az a légzéstechnika, amellyel a legteljesebb felületén meg tudjuk tölteni a tüdőnk alsó (hasi), középső (mellkasi), és felső (kulcscsonti vagy vállcsúcsi) részét is. Ez a légzés szabályozza a szívritmust, segít lassítani a pulzust, megnyugtatja az idegrendszert, kiegyenlíti a jin és jang (pozitív és negatív) energiákat, nyugalommal, biztonságérzettel tölt el minket. 

Így gyakorold:

  • Feküdj hanyatt, ne legyen párna a fejed alatt, figyeld, hogy ne csapd hátra az álladat, hanem inkább közelítsd egy kicsit a mellkasod felé. Talpakat húzd a talajra csípőszélességben, a térdeket billentsd egymásnak!
  • Jobb kezedet tedd a mellkasodra, bal kezedet a hasadra!
  • Kezd el úgy lélegezni, hogy belégzéskor csak a bal kezed, vagyis a hasad emelkedjen, kilégzéskor pedig süllyedjen. A jobb kéz, vagyis a mellkas ne mozduljon meg! Ez a hasi légzés.

  • Innen haladj tovább: miután belélegeztél a hasadba, szívd még tovább a levegőt, engedd, hogy táguljon a bordakosár, emelkedjen a jobb kezed, és még a végén a vállad is egy kicsit mozduljon a füled irányába!

  • Kilégzéskor először a hasad (bal kéz) süllyedjen le, utána a mellkas (jobb kéz), végül a váll!
  • És már kezdődik is elölről a belégzés…. Így jön létre ez a gyönyörű hullámzás, légzés áramlás. 

Ha már jól megy, vedd el a kezed, tedd le magad mellé, és végezd úgy a gyakorlatot! Később megpróbálhatod keresztezett lábú ülésben vagy sarokülésben, akár széken ülve is, végül állásban. Bármelyik pozíciót is választod, figyelj arra, hogy a fej-nyak-hát egy vonalban legyen, fejtetővel nyújtózz felfelé.


Jó gyakorlást! 

A bejegyzés trackback címe:

https://viveka.blog.hu/api/trackback/id/tr7813633290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása