Mint minden húsevő családban élő vegának, nekem is rendszerint komoly fejtörést okoz, hogy mit főzzek, amitől én is jóllakok, és a "ragadozóim" is. :-) A legtöbbször a köret jut nekünk ilyenkor. Ebből a kényszerből született ez a finom köret, ami pillanatok alatt vega egytálétellé varázsolható. A húsokhoz köretnek (vagy kiegészítő köretnek, pl. rizs mellé) szoktam készíteni olívaolajon párolt (pontosabban inkább finoman lepirított) sárgarépa karikákat lilahagymával. Ezt turbóztam fel magamnak, hogy meglegyen a szükséges fehérje bevitel is: egy kis quinoával és füstölt tofu kockákkal. Annyira finom lett, hogy a férjemet kicsalogatta az illata a konyhába. (Na jó, a húsról azért nem mondott le emiatt, de elismerően nyilatkozott. :-) )
Recept a kép alatt.
Hozzávalók:
* egy evőkanál olívaolaj
* két vaskosabb, nagyobb sárgarépa vékonyabb karikákra vágva (kb. ahogy a gulyáslevesbe tennéd)
* egy kisebb fej lilahagyma nagyobb cikkekre vágva
* egy marék főtt quinoa
* fél csomag füstölt tofu kockára vágva
* só, bors, (őrölt gyömbér)
Elkészítés:
Serpenyőben felmelegítem az olívaolajat, beleteszem a felvágott sárgarépát, átforgatom, és lefedem. Közepes lángon párolom egy kicsit, addig, hogy elkezdjen puhulni. Utána dobom rá a felszeletelt lilahagymát, és újra lefedem, hogy együtt párolódjanak tovább. Kis idő múlva leveszem a fedőt, hogy elpárologjon a víz, és szépen lepiruljanak a répaszeletek. ((Ki mennyire szereti, annyira.) Sózom, borsozom, ha szereted, egy csipetnyi őrölt gyömbért is szórhatsz rá.
Ha nagyobb serpenyőben csinálod, akkor dobd melléjük a felkockázott tofut (kicsit macerás, mert forgatgatni kell, hogy minden oldala megpiruljon, de a füstös íz jót tesz az egésznek). Ha kisebb a serpenyőd, akkor szedd ki a hagymás répát, miután elkészült, és kevés olívaolajon külön pirítsd meg a tofut.
A végén forgasd össze a tofut a répával, tedd hozzá az előzőleg megfőzött quinoát (a quinoa csomagolásán mindig van használati utasítás, hogy hogyan kell megfőzni, erre most nem térek ki külön).
A végén megszórtam még egy kis apróra vágott petrezselyemmel, amitől egyrészt gyönyörű színkavalkád lett a tányéromon, másrészt adott még egy plusz finom ízt neki.
Próbáld ki, kóstold meg, kíváncsi vagyok a véleményedre! :-)